(untitled) (Levende Talen Magazine, 1989)
In zijn vorige bijdrage (Levende Talen 437) schetste Daniël Janssen de globale ontwikkeling van het schrijfprocesonderzoek van de laatste jaren. In dit artikel gaat hij op vragen in als: wat maakt iemand tot een goede schrijver? en welke verschillen bestaan er tussen schrijvers? Die verschillen kunnen van praktisch belang zijn voor het schrijfonderwijs op school, inclusief de toetsing ervan. Twee schrijversvariabelen worden aan de orde gesteld: persoonlijkheid en cognitieve vaardigheid. Daarnaast wordt ingegaan op een taakvariabele, nl. de tekstsoort en de invloed die daarvan uitgaat op het schrijfproces. Ook in dit artikel weer de mogelijke consequenties van schrijfonderzoek voor de lespraktijk.