Eigentlich möchte ich nirgendwo anders leben; Betrachtungen zur Literatur für Jugendliche in der DDR (Levende Talen Magazine, 1989)
De bijdrage van Imke Barth tenslotte betreft een beschrijving van een aantal facetten van de jeugdliteratuur uit de DDR, die, hoe kan het ook anders, een steentje moet bijdragen in de opvoeding tot socialistisch burger.Jeugdliteratuur heeft dus een belangrijke functie die tot uitdrukking komt in het bestaan van speciale uitgeverijen voor deze literatuur. Barth stelt dat er in het jeugdboek een ontwikkeling gaande is die de belangen van het individu meer accentueert en die ten koste gaat van de vooral vroeger sterke maatschappelijk geëngageerde instelling van de jonge held.