Grammatica als instrument voor schrijven (Levende Talen Magazine, 1989)
Wim van Calcar toont aan dat de grammatica een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de taalvaardigheid van een leerling. Hij reageert hiermee op het artikel 'Incongruenties in het schrijfonderwijs' van Schuurs en Verhoeven in het januarinummer van Levende Talen. Grammatica staat etymologisch niet voor niets voor de kunst van het schrijven.