Erop, ernaast, ervoor; Een onderzoek naar de verwerving van classifierpredicaten door L2-leerders van Nederlandse Gebarentaal (NGT)

Auteurs

  • Eveline Boers-Visker

Samenvatting

Eveline Boers-Visker doet verslag van een onderzoek waarin leerders van Nederlandse Gebarentaal voor lange tijd gevolgd zijn om na te gaan op welke wijze zij classifierpredicaten verwerven. Een classifierpredicaat is een gebaar waarbij een stam (de beweging die uitdrukt of een entiteit beweegt of stil staat) gecombineerd wordt met een handvorm die een zekere karakteristiek van de entiteit weerspiegelt (bijvoorbeeld ‘lang en dun’). Uit het onderzoek blijkt dat M2L2-leerders classifierpredicaten als fenomeen snel begrepen en toepasten. De snelle verwerving van classifierpredicaten doet vermoeden dat leerders onbewust ‘gebruik maken’ van hun repertoire van gesticulaties.

Downloads

Citeerhulp

Boers-Visker, E. (2021). Erop, ernaast, ervoor; Een onderzoek naar de verwerving van classifierpredicaten door L2-leerders van Nederlandse Gebarentaal (NGT). Levende Talen Tijdschrift, 22(2), 14–25. Geraadpleegd van https://lt-tijdschriften.nl/ojs/index.php/ltt/article/view/2173

Nummer

Sectie

Artikelen